Terug naar de vorige pagina
Schrijver(s)/ Dichter(s):
August von Platen
Titel:
Venetiaanse sonnetten
Samensteller(s):
-
Vertaler(s):
Paul Claes
Prijs:
€ 15,00
ISBN 10:
90 73023 27 0
ISBN 13:
978 90 73023 27 7
pagina's:
-
Voeg toe aan winkelwagen Venetiaanse sonnetten, Paul Claes bestellen
Venetiaanse sonnetten, Paul Claes

August Graaf von Platen (1796-1835), telg uit een verarmd adellijk geslacht, nam deel aan de Napoleontische oorlogen en studeerde filologie en filosofie. In de herfst van 1824 verbleef de Beierse onderofficier met verlof in Venetië. De Venetiaanse sonnetten gelden als het volmaakste werk van deze classicistische dichter. Met Byron is Platen een van de eerste literatoren geweest die de melancholische schoonheid van de stad Venetië bezongen.

De zevenentwintig sonnetten over Venetië zijn zeer beeldrijk en levendig en weerspiegelen Platens enthousiaste kennismaking met de stad, met haar schoonheid, haar historie, haar tanende glorie. Platen ontdekt de kracht van de Venetiaanse schilderkunst. Ook een kortstondige, zoals haast altijd bij Platen van meet af aan onder het teken van scheiding en afscheid beleefde, verliefdheid, lijkt een artistieke schoonheidservaring te zijn: "Ik houd van jou, een vorm die mij verscheen / Zoals men hier op doek voor ogen krijgt".

Aan de sonnetten over Venetië voegde Paul Claes nog de vertaling van een dertiental andere sonnetten van Platen toe onder de titel 'Sonnetten van leven, liefde en dood', onder andere het beroemde 'Wem Leben Leiden ist und Leiden Leben'.

De vertaler schreef voor deze tweetalige uitgave een inleiding.