Terug naar de vorige pagina
Schrijver(s)/ Dichter(s):
Jeroen Lamers, J.S.A. Elisonas, Erika de Poorter, W.J. Boot en Boudewijn Walraven
Titel:
Toyotomi Hideyoshi: Geweldenaar en parvenu in het Japan van de 16e eeuw
Samensteller(s):
-
Vertaler(s):
-
Prijs:
€ 16,00
ISBN 10:
90 73023 67 X
ISBN 13:
978 90 73023 67 3
pagina's:
-
Voeg toe aan winkelwagen Toyotomi Hideyoshi: Geweldenaar en parvenu in het Japan van de 16e eeuw, Erika de Poorter e.a. bestellen
Toyotomi Hideyoshi: Geweldenaar en parvenu in het Japan van de 16e eeuw, Erika de Poorter e.a.

Hij wordt wel de Japanse Napoleon genoemd. In deze bundel belichten vijf orientalisten diverse aspecten van Toyotomi Hideyoshi, de geweldenaar die kort voor 1600 het verdeelde Japan herenigde en transformeerde. Hideyoshi, van arme boerenafkomst, wist een einde te maken aan de chaos en burgeroorlog die Japan al een eeuw teisterden. Hij onderwierp het hele land aan zijn macht en aan het nominale gezag van de keizer door wie hij zich historische eretitels als ‘keizerlijk regent’ en ‘opperminister’ liet verlenen. Hiermee legitimeerde hij zijn absolute macht en hij gebruikte die om fundamentele veranderingen in de organisatie van de Japanse samenleving tot stand te brengen. Ook trad Hideyoshi op als bouwheer en bevorderaar van de kunsten. Hij ondernam een grote veroveringstocht naar Korea, die gevolgd zou moeten worden door de onderwerping van China. Met de dood van Hideyoshi in 1598 kwam een einde aan de veldtocht.

Leven en werken van Hideyoshi worden in deze bundel uitgediept in bijdragen van Jeroen Lamers, J.S.A. Elisonas, Erika de Poorter, W.J. Boot en Boudewijn Walraven.