Terug naar de vorige pagina
Schrijver(s)/ Dichter(s):
Alexander Soechovo-Kobylin
Titel:
De bruiloft van Kretsjinski / De rechtszaak / De dood van Tarjelkin
Samensteller(s):
-
Vertaler(s):
Anne Pries
Prijs:
€ 18,00
ISBN 10:
90 73023 63 7
ISBN 13:
978 90 73023 63 5
pagina's:
-
Voeg toe aan winkelwagen De bruiloft van Kretsjinski / De rechtszaak / De dood van Tarjelkin,Anne Pries bestellen
De bruiloft van Kretsjinski / De rechtszaak / De dood van Tarjelkin,Anne Pries

‘We hebben in ons land drie invasies gehad: de inval van de Tataren, toen de Fransen en nu worden we belegerd door de ambtenaren; en wat is er van ons land geworden? Het is treurig om te zien: tot op het bot verziekt, door en door verrot, verkocht in de rechtbanken, verdronken in de kroegen ligt het in de grote steppe, ongewassen, bedekt met een bastmat, verzwakt door het vele gezuip.’

Dit citaat, uit het toneelstuk De rechtszaak is kenmerkend voor de blik waarmee Alexander Soechovo-Kobylin (1817-1903) Rusland bezag. Corruptie en verval spelen in het bestaan van zijn toneelpersonages een hoofdrol. Soechovo-Kobylin schreef, zo stelde hij zelf, satires die niet bedoeld waren om de mensen te laten lachen maar om ze te laten huiveren.

Minstens zo bekend als door zijn toneelwerk werd de schrijver door een rechtszaak tegen hem wegens de vermeende moord op zijn minnares. Anne Pries, die in 1988 een studie over deze ‘zaak Soechovo-Kobylin’ publiceerde, vertaalde zijn trilogie en schreef een nawoord.